Despre rinoplastie

Rinoplastia desemneaza chirurgia plastica si estetica a nasului.

Rinoplastie - vizualizare endoscopica
Vizualizare endoscopică a nasului

Interventia isi propune sa modifice morfologia piramidei nazale (fie partial, fie in tot ansamblul ei) si vizeaza cateodata sa corecteze eventualele probleme de respiratie nazala.

O rinoplastie poate sa fie realizata izolata sau poate fi asociata, daca e necesar, altor gesturi complementare la nivelul fetei, in particular unei genioplastii (modificarea mentonului, cateodata realizata in acelasi timp operator pentru ameliorarea profilului pe ansamblu).

Interventia vizeaza remodelarea nasului pentru infrumusetare. Este vorba despre corectarea specifica a disgratiilor prezente, fie ca sunt congenitale, consecutive unui traumatism sau datorate unui proces de imbatranire..

Scopul este obtinerea unui nas cu aspect natural, care sa se armonizeze in raport cu alte trasaturi ale fetei, si care sa convina psihologiei si personalitatii pacientului si ca raspuns la cerintele acestuia.

Principiul este de a remodela osul si cartilajul, care constituie infrastructura solida a nasului si care ii confera forma particulara, prin incizia disimulata la nivelul narinelor. Pielea care acopera nasul trebuie sa se adapteze si sa reacopere, datorita elasticitatii ei, sarpanta osteo-cartilaginoasa care a fost modificata. Acest aspect subliniaza importanta calitatii pielii pentru obtinerea rezultatului final. Intelegem ca o rinoplastie nu lasa de obicei cicatrici vizibile la nivelul pielii.

In cazul prezentei unei obstructii nazale care jeneaza respiratia, aceasta va fi tratata in acelasi timp operator, fie ca se datoreaza unei deviatii de sept nazal fie unei hipertrofii de cornete (formatiuni osoase prezente in fosele nazale).

Ideal, atat rinoplastia cat si septoplastia se practica deodata, in cadrul aceleiasi operatii, practicand doar septoplastia, practic forma exterioara a nasului nu se schimba!

Exista doua clasificari mari de rinoplastii:

 • Rinoplastia închisă, unde taieturile sunt situate doar in interiorul nasului, fara cicatrici la exterior
 • Rinoplastia deschisă, unde pe langa taieturile situate in exteriorul nasului, mai exista si mici cicatrici externe la nivelul bazei nasului

Interventia, practicata atat la femei cat si la barbati, poate fi efectuata incepand cu sfarsitul perioadei de crestere, adica incepand aproximativ de la 16 ani.

Tipuri de rinoplastie

 • Rinoplastia primară – Rinoplastia primară reprezinta rinoplastia, sau modelarea nasului, efectuata la nivelul unui nas sau sept care n-au mai suferit alta interventie anterioara, cu alte cuvinte in cazul in care nu ati mai avut nici o alta interventie la nivelul nasului sau cavitatii nazale. In acest caz se pot face modificari la toate nivelurile nasului, adica de la varf la radacina nasului, se poate indeparta cocoasa, subtia la baza, subtia varful nasului, piramida nazala, ridica sau cobori nasul, adica cu alte cuvinte se schimba forma nasului pentru a avea un aspect mai armonios in concordanta cu trasaturile fetei. Aici intervine atat experienta medicala si tehnica a chirurgului cat si partea „artistica” a acestuia, scopul fiind obtinerea unor trasaturi cat mai delicate si naturale.O rinoplastie primara poate dura de la 30-45 minute la 2-3 ore, in functie de dificultatea cazului. Atela nazala se indeparteaza in general dupa 5-7 zile, cand se indeparteaza si firele exterioare in cazul in care acestea exista, daca s-a efectuat rinoplastia deschisa. In cazul in care s-a efectuat rinoplastia inchisa, firele din interiorul nasului nu se indeparteaza, acestea fiind rezorbabile.
 • Rinoplastia secundară – Reprezinta rinoplastia , sau modelarea nasului, efectuata la nivelul unui nas sau sept care au mai suferit alta interventie anterioara, cu alte cuvinte in cazul in care ati mai avut o alta interventie la nivelul nasului sau cavitatii nazale. E foarte important de precizat acest lucru chirurgului in timpul consultatiei! Interventia e ingreunata datorita tesutului cicatricial deja existent, iar disectia, vizualizarea si repararea tesuturilor se face mult mai dificil decat in rinoplastia primara. De cele mai multe ori e necesara utilizarea unor grefe prelevate de la acelasi pacient din alte zone (coasta, ureche, etc) pentru o reconstructie in 3D a structurii nazale.O rinoplastie secundara reprezinta intotdeauna o rinoplastie cu un grad de dificultate ridicat, fiind rezervata acelor chirurgi plasticieni cu experienta deosebita in acest domeniu!In acest caz se pot face modificari la toate nivelurile nasului, adica de la varf la radacina nasului, se poate indeparta cocoasa, subtia la baza, subtia varful nasului, piramida nazala, ridica sau cobori nasul, adica cu alte cuvinte se schimba forma nasului pentru a avea un aspect mai armonios in concordanta cu trasaturile fetei. Aici intervine atat experienta medicala si tehnica a chirurgului cat si partea „artistica” a acestuia, scopul fiind obtinerea unor trasaturi cat mai delicate si naturale.O rinoplastie secundara poate dura 2-5 ore, in functie de dificultatea cazului. Atela nazala se indeparteaza in general dupa 7-10 zile, cand se indeparteaza si firele exterioare in cazul in care acestea exista, daca s-a efectuat rinoplastia deschisa. In cazul in care s-a efectuat rinoplastia inchisa, firele din interiorul nasului nu se indeparteaza, acestea fiind rezorbabile.
 • Rinoplastie etnică – Frumusetea este un subiect complex si un termen dificil de definit, pana la urma scopul unei interventii la nas este de a infrumuseta intreaga fata. Desigur acest lucru depinde de etnicitatea fiecarui individ in parte si cultura regiunii respective. Un anumit tip de nas poate arata frumos la o anumita persoana si acelasi tip de nas dizgratios la alta persoana. Pana la urma totul depinde de armonia faciala, de a potrivi trasaturile faciale cu cele ale nasului si cu cele ale originii etnice.In prezent, in mare parte datorita dorintei de integrare intr-o noua comunitate, in special cea europeana si nord-americana, se considera o rinoplastie etnica interventia practicata la o persoana cu alte origini decat cele caucaziene, europene (exemplu Africa, Asia, etc).Avand in vedere ca Dr. Porumb Serban, a avut sansa de a lucra mai multi ani in diferite tari (U.S.A., Franta) unde exista o comunitate etnica non-caucaziana importanta, are experienta necesara si cu acest gen de interventii particulare, complexe si foarte delicate.
 • Caz congenital – O rinoplastie in caz congenital o reprezinta interventia efectuata in cadrul unor sindroame congenitale, dobandite la nastere, unde exista si alte malformatii la nivelul fetei, ca in despicatura labio-palatina (nasul comunica cu gura prin fisurarea planseului nazal) sau in malformatii craniale si ale fetei asociate cu diferite sindroame: sindrom Edwards, sindrom DiGeorge, sindrom Loeys-Dietz, sindrom Apert, sindrom Noonan, sindrom Crouzon, sindrom Wolf-Hirschhorn, sindrom Andersen-Tawil, sindrom Waardenburg, sindrom „cri du chat”, displazie cranio-fronto-nazala, etc.In cazul aceste malformatii craniale si faciale se asociaza cu interventii de cranioplastie cu un chirurg specializat in aceste malformatii congenitale, de obicei interventia practicandu-se in doi timpi.In cazul despicaturii labio-palatine, exista o prabusire a unei jumatati a nasului si narinei, de obicei asociata cu o deviatie majora de sept si dificultati de respiratie. Este recunoscut mondial faptul ca aceasta patologie reprezinta o provocare formidabila pentru chirurgul care practica acest gen de interventii, si necesita o experienta cu adevarat remarcabila pentru a putea face fata acestei provocari.Dr Porumb Serban, precum se vede din cazurile de mai jos, are aceasta experienta necesara pentru a trata cu succes si aceasta patologie extrem de complexa si dificila.Tinem sa multumim pacientilor care au fost de acord sa autorizeze utilizarea fotografiilor in scopul educarii altor persoane care doresc sa efectueze aceasta interventie, considerata cea mai complexa si dificila in chirurgia estetica.
 • Septoplastia – Septoplastia reprezinta corectia deviatiei de sept, adica a peretelui care separa cele doua nari si cavitatile nazale. Septul nazal are in componenta sa mai multe tipuri de tesuturi: os , cartilaj, tesut conjunctiv, toate acestea fiind acoperite de o mucoasa, mucoasa nazala. Deci septul nazal este reprezentat de o parte osoasa, o parte cartilaginoasa si o parte membranoasa.
  Deviata de sept, adica peretele in cauza nu are o pozitie dreapta, poate determina obstructia totala sau partiala a respiratiei, putand cauza sforait, respiratie pe gura in timpul somnului, sangerari nazale, dureri faciale, afectarea mirosului, sau chiar aparitia unor sinuzite cronice. Aceasta situatie, conform statisticilor, este foarte frecventa, depasind peste 80% din populatie. Din experienta noastra, persoanele care au si un dismorfism nazal, adica doresc si o rinoplastie asociata, prezinta in proportie de 99% si o deviatie de sept.
  Intrucat septul nazal are o structura anatomica destul de complexa, de-a lungul timpul au fost elaborate mai multe clasificari, una dintre cele mai folosite fiind cea a dr. Mladina (1987), care imparte deviatiile de sept in 7 categorii.
  Tip I: Deviere verticala unilaterala in aria valvulara care nu atinge marginea valvei (externa sau interna)
  Tip II: Deviere verticala unilaterala in aria valvulara dar care atinge marginea valvulara
  Tip III: Creasta unilaterala situata mai in profunzime in cavitatea nazala
  Tip IV: Deviere in forma de S (anterior de o parte, posterior de cealalta parte)
  Tip V: Pintene aproape orizontal
  Tip VI: Pintene osos masiv unilateral
  Tip VII: Asocierea tipurilor I-VIPentru a evalua corect tipul deviatiei de sept, dar si structura interna a nasului, e recomandabil sa faceti inainte de interventie o tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara la acest nivel.Ca urmare exista mai multe tipuri de deviatie de sept, mai multe tipuri de interventii chirurgicale, cu grade de dificultate diferite, ca urmare pentru fiecare caz in parte trebuie adaptata tehnica chirurgicala cea mai potrivita.Noi utilizam si practicam si chirurgia nazala asistata endoscopic, cu instrumente Storz full HD, pentru cazurile mai dificile de deviatie de sept.

  In mod normal si ideal, este ca interventia de rinoplastie si septoplastie, sa fie efectuate concomitent, in acelasi timp operator, pentru a evita problemele functionale si estetice ulterioare, in acest caz interventia fiind denumita rinoseptoplastie sau septorinoplastie.

  Ca si oricare interventie chirurgicala, si septoplastia poate prezenta unele complicatii, generale ca si infectie, sangerare, hematom, sau particulare, foarte rar pot sa apara perforatii la nivelul septului nazal, prin desirarea mucoasei, care sa produca suieraturi la respiratie, sinechii adica aderente intre sept si peretele lateral al cavitatii nazale, uneori putand necesita o reinterventie. Extrem de rar sunt citate in literatura cateva cazuri de scurgere de lichid cefalorahidian care se poate complica cu meningita, punand in pericol viata si necesitand spitalizare si uneori o interventie neurochirurgicala.

 • Nas deviat – Nasul deviat sau stramb, in engleza „crooked nose”, reprezinta o adevarata provocare pentru chirurgul rinoplastician datorita complexitatii deformarilor atat la nivelului exterior al nasului cat si la nivelul septului nazal. Intotdeauna la un nas deviat exista si o deviatie de sept asociata, de cele mai multe ori tip VII conform clasificarii lui Mladina (vezi capitolul Deviatia de sept).In acest caz, e absolut obligatoriu ca interventia sa cuprinda atat rinoplastia cat si septoplastia. Practicand doar septoplastia, deviatia de nas si forma exterioara a nasului nu se schimba!De cele mai multe ori, e necesara efectuarea unor osteotomii (fracturarea controlata a osului) multiple, multi-level, pentru indreptarea oaselor nazale. Pentru acestea e necesara o experienta si dexteritate deosebita din partea chirurgului. Dr. Porumb Serban a tinut o conferinta pe aceasta tema, cu ocazia congresului Societatii Europene de Rinoplastie, desfasurat in Milano, Italia, in 2014, cu tema „Double level osteotomies: When, How and Why”.
 • Rinopoieza – Rinopoieza reprezinta reconstructia completa a nasului care a fost amputat partial sau total, in urma unor muscaturi, traumatisme, arsuri, degeraturi, mutilari, sau dupa indepartarea unei formatiuni tumorale.
  Reprezinta o interventie reparatorie cu un grad maxim de dificultate, intrucat necesita abilitatea operatorului de a reconstrui nasul in 3D, atat la nivelul mucoasei nazale, a structurii cartilaginoase si oasoase, cat si a tegumentului (pielii) care acopera la exterior scheletul nazal.Aceasta interventie complexa, de cele mai multe ori realizata in doi sau mai multi timpi operatori, necesita prelevarea unor grefe din alte zone (coasta, ureche) dar si utilizarea mai multor lambouri locale si de la distanta, pentru a putea reconstrui nasul estetic si pentru a reda pacientului o viata sociala normala (fara aceasta interventie, majoritatea pacientilor utilizand o masca la nivelul fetei cand interactioneaza in societate- se plimba pe strada).
 • Rinoplastia la bărbați – Rinoplastia efectuata la persoanele de sex masculin, reprezinta o interventie mai speciala, intrucat sunt alte criterii ale armoniei faciale decat la persoanele de sex feminin.Aceasta interventie are scopul de pastra caracterul masculin al persoanei, totusi eliminand dizgratiile prezente si ameliorand respiratia. In acest caz exista alte principii si alte criterii estetice care trebuiesc respectate pentru a restabili armonia intregii fete.

Intervenția

Pregătiri înaintea intervenției

Un bilant pre-operator este realizat conform prescriptiilor medicale. De obicei se fac analize de sange, urina, un examen cardiologic si computer tomograf sau rezonanta magnetica nucleara pentru a evalua structura interioara a nasului, septului nazal, cornetelor si sinusurilor. Medicul anestezit va va consulta inaintea interventiei.

Nici un medicament care contine aspirina, ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene nurofenul, ketonalul, aulinul, timp de aproximativ 14 zile înainte de operaţie. Este interzis să se consume aspirină, Trombostop, Aspenter, Sintrom, Aristra sau alte medicamente care diluează sângele. Unele alimente sau vitamine cum ar fi Vitamina E, Ginkgo Biloba, Omega 3 sau ceaiul verde pot să crească riscul de sângerare. Din această cauză recomandat este să se oprească cu două săptămâni înainte acest consum. sau care favorizeaza sangerarea nu trebuie sa fie administrat cu 14 zile inaintea interventiei. Daca sunteti sub un tratament pe baza de aspirina sau medicamente inrudite, trebuie sa anuntati medicul inainte de a intrerupe tratamentul.

Inainte cu 4 saptamani de data interventiei, este recomandat sa intrerupeti tratamentul cu anticonceptionale. Intrebati medicul despre o alta modalitate de contraceptie pentru aceasta perioada.

Fumatul trebuie intrerupt cu 3 saptamani inainte si 3 saptamani dupa interventie.

Va rugam ca inainte de a veni la clinica sa faceti un dus complet utilizand un sapun antibacterian, sa indepartati fardul si machiajul de orice fel precum si oja de unghii.
Este fundamental sa fiti a jeun (nemancat si nebaut) 6 ore inaintea interventiei.

Modalități de spitalizare

Interventia poate fi practicata in « ambulator », adica cu mai putin de 24 de ore de internare, cu externare in aceeasi zi dupa cateva ore de supraveghere, sau a doua zi.

Anestezia

De obicei o rinoplastie totala se realizeaza sub anestezie generala, adica dormiti in timpul interventiei si va treziti cand interventia s-a terminat, fara a simti nimic neplacut in timpul interventiei, unele defecte localizate se pot corecta si sub anestezie locala sau/si cu sedare intravenoasa.

Durata intervenției

In functie de chirurg, de amploarea gesturilor necesare, si de eventuala necesitate a unor gesturi complementare, interventia poate dura intre aproximativ 45 de minute si 3-4 ore.

Sutura

Inciziile sunt inchise cu fire fine, rezorbabile in cazul rinoplastiei inchise, iar in cazul rinoplastiei deschise mai exista si mici fire la baza nasului care se indeparteaza dupa o saptamana fara durere.

Pansamente si atele

Fosele nazale se mentin deschise imediat dupa interventie cu ajutorul unor atele de silicon, care va permit sa respirati pe nas imediat dupa operatie. La indepartarea acestora practic nu exista durere, ca si in cazul meselor utilizate in trecut. Un pansament modelant este adesea realizat la suprafata nasului cu ajutorul unor mici bandelete adezive. In sfarsit, o atela de mentinere si protectie, din material termomodelant, este mulata si fixata pe nas, putand cateodata sa urce si la nivelul fruntii.

Rezultatul

Un interval de 2-3 luni este necesar pentru a avea o imagine a rezultatului in proportie de 80-90%, stiind ca aspectul definitiv nu va fi obtinut decat dupa 1 an de lenta si subtila evolutie.
Modificarile aparute in urma unei rinoplastii sunt definitive, totusi aparand modificari minore si tardive in cursul procesului natural de imbatranire (valabil si pentru un nas neoperat).

Complicatii posibile

Trebuie stiut ca tehnicile, produsele anestezice si metodele de supraveghere au facut un imens progres in ultimii 20 de ani, oferind o securitate optima, mai ales cand interventia este realizata in afara unei urgente si asupra unei persoane in buna stare de sanatate.

In ceea ce priveste gestul chirurgical : alegand un Chirurg Plastician calificat si competent, format in acest tip de interventie, reprezinta cheia succesului acestei operatii, precum de altfel a tuturor interventiilor de chirurgie plastica, limitand la maxim riscurile, fara ca totusi sa le suprimati complet.

Din fericire veritabilele complicatii sunt rare cand rinoplastia este efectuata conform regulilor de baza. In practica, imensa majoritate a interventiilor se desfasoara fara nici o problema, iar pacientii sunt pe deplin satisfacuti de rezultatul obtinut.

Pe de alta parte, in ciuda raritatii lor, trebuie sa cunoasteti unele complicatiile posibile:

Sangerari: sunt posibile in primele ore, dar raman uzual foarte moderate. Cand sunt foarte importante, pot sa justifice o noua mesare sau chiar o repriza in blocul operator.
Hematoamele : pot sa necesite o evacuare daca sunt voluminoase sau foarte dureroase
Infectia: in ciuda prezentei prezentei naturale a microbilor in fosele nazale, apare foarte rar
Cicatrici inestetice : nu pot sa priveasca decat cicatricile externe (cand acestea exista) nefiind decat foarte rar disgratioase astfel incat sa necesite o reinterventie chirurgicale
Atingeri cutanate: chiar daca sunt rare, pot fi posibile, adesea datorate atelei nazale. Plagile simple sau eroziunile se cicatrizeaza spontan fara a lasa urme, contrar necrozelor cutanate, din fericire exceptionale dar care pot lasa o mica plaja cicatriciala.
Alte complicatii pot fi reprezentate de asimetrii, prezenţa unor mici neregularităţi care pot să fie legate de structurile de suport: oase, cartilaj, sau de către părţile moi – grăsime în special sau piele. Îngreunarea respiraţiei este posibilă în special la persoanele care au dorit ca nasul să fie foarte mic, sau cele care au avut o intervenţie complexă pe nas. Există posiblilitatea ca pacienţii să nu fie mulţumiţi de rezultat, acesta fiind diferit de aşteptările lor. Din cauza aceasta este important ca selecţia pacienţilor să se facă atent în vederea intervenţiei chirurgicale si ca pacientii sa fie constienti de limitarile acestei proceduri.
In cazul in care se practica concomitent si septoplastia, foarte rar pot sa apara perforatii la nivelul septului nazal, prin desirarea mucoasei, care sa produca suieraturi la respiratie, sinechii adica aderente intre sept si peretele lateral al cavitatii nazale, uneori putand necesita o reinterventie. Extrem de rar sunt citate in literatura cateva cazuri de scurgere de lichid cefalorahidian care se poate complica cu meningita, punand in pericol viata si necesitand spitalizare si uneori o interventie neurochirurgicala.
Per total, nu trebuiesc supraevaluate riscurile, dar simpla constientizare ca o interventie chirurgicala, chiar daca in aparenta simpla, comporta intotdeauna o mica parte aleatoare.

Faceti apel la un Chirurg Plastician calificat si competent in aceasta interventie, care sa stie sa evite aceste complicatii, sau sa le trateze de o maniera corespunzatoare in cazul aparitiei lor.

Experiență

Dr. Șerban Porumb are experiență și efectuează cu aceeași dexteritate atât rinoplastia închisă cât și cea deschisa, atât rinoplastia primară cat și cea secundară, având experiență chiar cu cele mai dificile cazuri. Prin urmare vă poate recomanda cea mai buna tehnică care se potrivește cazului dumnavoastră.

Dr. Porumb Serban in schimb de experienta la unul din primii trei chirurgi supra-specializati in rinoplastii din lume : Prof. Dr. Rollin K. Daniel , Los Angeles, USA.
Dr Porumb Serban in schimb de experienta la Dr Raj Kanodia, chirurgul vedetelor din Beverly Hills (Jennifer Aniston, Britney Spears, etc), specialist in rinoplastia inchisa.
Dr Porumb Serban in schimb de experienta la Dr Jay Calvert, chirurg renumit in zona Beverly Hills, Los Angeles.
Dr Porumb Serban in schimb de experienta la Dr Ashkan Ghavami, chirurg renumit in zona Beverly Hills, Los Angeles.
Curecție deviație de sept, îndepărtarea cocașei și micșorarea nasului
Corecție deviație de sept și a deviației nasului, subțierea și scurtarea nasului.
Rinoplastie secundară (după o initervenție mai veche a unui alt chirurg). Caz complex

De la pacienți

Visul a devenit realitate
In sfarsit am primit increderea maxima in mine, visul meu de-o viata a devenit realitate. De cand eram mica ma priveam in oglinda si ziceam: ” abia astept sa cresc mai mare si sa-mi fac aceasta operatie”. In sfarsit, acest vis a devenit realitate. La inceput mi-a fost foarte frica, dar colectivul de aici si buna tratatie m-au facut sa trec foarte usor peste asta si chiar a fost placut. Va multumesc din suflet!
B.M.Pacientă
Voi reveni
Multumesc si eu intregii echipe de la Estetis Clinic pentru profesionalismul, pentru modul in care am fost tratata, si modul in care arat acum, imi da mai multa incredere in mine, forta de viata, si ma determina sa revin pentru a rectifica si alte defecte ale esteticului.
C. N.Pacientă
Profesionalism, meticulozitate și grijă
Vreau sa multumesc din suflet pentru ajutorul acordat intregii echipe. Am ramas de-a dreptul uimita sa vad de cat profesionalism, meticulozitate si grija dau dovada in tot ceea ce intreprind, atat domnul dr. Porumb cat si restul echipei de la Estetis Clinic.
G. L.Pacientă

Vă răspundem cu plăcere la întrebări: