Întrebări frecvente
Această secțiune este dedicată răspunsurilor la cele mai frecvente întrebări pe care le primim de la pacienții noștri cu privire la intervențiile estetice efectuate în clinica noastră.
Care sunt avantajele tehnicii prin axilă asistată endoscopic?
Avantajele tehnicii prin axilă asistată endoscopic sunt:
- NU există cicatrici la sâni; cicatricea este situată într-un pliu al axilei, fiind dificil de observat chiar și cu brațele ridicate, inclusiv pentru un ochi experimentat
Luați în considerare faptul că cicatricile sunt PE VIAȚĂ ! Ele nu se pot șterge cu laserul sau cu orice altă tehnică chirurgicală sau medicală, deci o dată făcute vor fi PERMANENTE. Din acest motiv, este foarte important ca cicatricea să fie ascunsă într-un pliu de sub braț, la distanță de sâni. De exemplu, atunci când vă întindeți pe spate, cicatricea nu este vizibilă (pentru că nu exsită nicio cicatrice la nivelul sânilor), însă acest lucru nu este la fel atunci când cicatricea este prezentă sub sâni, aceasta iese și mai tare în evidență. În axilă cicatricea este ascunsă într-un pliu, este foarte greu de detectat și nu atrage privirea.
- Cicatricea de sub braț se vindecă întotdeauna mult mai bine decât în alte zone deoarece zona este mobilă și cu pliuri, unde se poate ascunde cu ușurință cicatricea.
- Riscul de pierdere a sensibilității sfârcului și a pielii sânului, de la mamelon în jos până în pliul inframamar, e mult mai redus, întrucât cicatricea este plasată la distanță de sân, sub braț.
- Pe termen lung, există o mult mai bună stabilitate a implantului la nivelul sânului, întrucât nu se secționează ligamentul șanțului inframamar, cum se întâmplă cu tehnica pe sub sâni.
- Disecția se practică cu ajutorul unor pense de ultimă generație, dotate cu nanotehnologie, similar chirurgiei robotice, atraumatice, astfel încât recuperarea e mult mai rapidă și mai sigură, reducând timpii operatorii și spitalizarea.
- Precizia cu care se efectuează intervenția este mult mai mare decât în intervenția clasică pe sub sâni, întrucât operația se vizualizează pe un monitor care mărește câmpul operator de aproximativ 5 ori, similar chirurgiei robotice.
- Riscul de a se desface cicatricea cu expunerea sau ieșirea implantului, prezent în cazul tehnicii pe sub sâni datorită tensiunii (presiunii) create de implantul mamar la nivelul sânului, este practic inexistent cu tehnica prin axilă, întrucât nu există tensiune (presiune) la nivelul axilei, aceasta fiind prezentă la nivelul sânului.
- Se poate purta orice fel de sutien, inclusiv cele cu întărituri (balene), deoarece acestea nu apasă și nu jenează cicatricea (cum se poate întâmpla când cicatricea e sub sân).
- Implantul se poate poziționa atât în față cât și în spatele mușchiului pectoral. Dacă ulterior veți dori să schimbați implantul, cu unul mai mare sau mai mic, intervenția se poate efectua prin aceeași cicatrice de sub braț.
- Nu există riscul deformării polului inferior al sânului cum se poate întâmpla în unele cazuri datorită cicatricii de sub sâni care poate modifica aspectul sânilor în partea de jos (retracție cicatricială).
- Nu sunt afectați sub niciun fel ganglionii de sub braț, nici ganglionul sentinelă, nici nervii de sub braț.
În prezent, implantul mamar prin axilă asistat endoscopic este cea mai avansată tehnică de mărire a sânilor, utilizând tehnologie de ultimă generație în acest domeniu. Această intervenție este recomandarea noastră principală, noi fiind primii care am introdus-o în România.
Ce înseamnă procedura în sine?
De ce este aleasă această incizie (tăietură) de către pacienți pentru plasarea implanturilor?
Deci, în primul rând, NU SUNT CICATRICI la sâni!
Alte avantaje sunt reprezentate de faptul că precizia cu care se efectuează intervenția este mai mare, aceasta efectuându-se la un monitor care mărește câmpul operator de aproximativ 7 ori.
Se folosesc niște pense speciale cu nanotehnologice, atraumatice și similare chirurgiei robotice.
Astfel, recuperarea e mai rapidă, iar riscul de desensibilizare (pierderea sensibilității sau amorțire) al pielii sânului și sfârcului, este mai mic decât cu tehnica clasică.
Pe lângă aceasta, riscul ca implantul să iasă sau să fie expus prin tăietura de sub sâni (existent cu tehnica clasică pe sub sâni) este practic ZERO! În cazul tăieturii pe sub sâni, datorită presiunii mari la nivelul cicatricii, uneori aceasta se poate deschide și implantul să fie expus prin tăietura de sub sâni.
E mai dificil plasarea implanturilor prin axilă?
E mai dureroasă această tehnică de abord axilar?
Implantul se poate plasa atât sub glanda mamară cât și sub mușchiul pectoral?
Există un risc mai crescut de apariție a infecției?
Ce îngrijiri sunt necesare după acest tip de intervenție?
Acest tip de incizie (tăietură) mă va afecta medical în vreun fel?
Cum se vindecă incizia de sub braț? Și cum va arăta după vindecare?
Ce se întâmplă dacă pe viitor e nevoie de o reintervenție de ajustare/schimbare a implanturilor?
Cum sunt rezultatele cu implanturile introduse endoscopic prin axilă?
Dacă se introduce implantul pe sub sâni, cicatricea este mai vizibilă?
În schimb, prin plasarea cicatricii sub braț, există mari șanse ca nimeni să nu-și dea seama că aveți implanturi, evitând în acest fel unele situații poate neplăcute.
Voi putea alapta după acest gen de intervenție?
Deci, această tehnică nu influențează în niciun fel funcția lactată. Am avut nenumărate cazuri în care pacientele au alăptat după această tehnică fără niciun fel de probleme, chiar și după mai multe sarcini
Care chirurgi plasticieni practică această tehnică?
Chirurgul d-voastră plastician ar trebui să aibă o foarte bună experiență cu toate tehnicile de introducere a implantului, fie pe sub braț (prin axilă), fie pe sub sân, fie periareolar (în jurul sfârcului), pentru a vă oferi cele mai bune opțiuni și cea mai bună alegere în cazul d-voastra particular.
Dr. Porumb Șerban are o experiență deosebită cu toate tehnicile, inclusiv cu cea endoscopică transaxilară, pe care a învățat-o și practicat-o în America (S.U.A.) începând cu anul 2002, fiind primul care a introdus în România tehnica transaxilară endoscopică full HD. De asemenea, are un masterat efectuat la Paris la Universitatea Paris XI, sub egida Institutului Gustave Roussy, intitulat “Tehnici Chirurgicale în Chirurgia Sânului Carcinologică și Reparatorie”, având o experiență completă în chirurgia sânului.
Chiar dacă nu am nimic înăuntrul nasului, de ce nasul îmi e înfundat?
La ce să te aștepți după operația de Rinoplastie
- Nas înfundat – este normal ca după intervenția de rinoplastie, nasul să fie înfundat datorită edemului (umflăturii) postoperator, care apare atât la exterior, cât și la interiorul nasului. Edemul însă va dispărea treptat cu trecerea timpului.
- Secreții – într-o zi nasul secretă în mod normal aproximativ 230 ml de mucus care se scurge pe gât în jos fără să fim conștienți de asta. După o intervenție la nivelul nasului, datorită senzației de înfundare a nasului, este posibil să deveniți conștient de această secreție normală. Nu trebuie să vă îngrijorați din acest motiv. Combinația între „drenarea normală a mucusului” și „edemul-umflătura din interiorul nasului” poate cauza ca drenajul mucusului secretat să fie pe nări și nu posterior la nivelul gâtului.
- Dureri de cap – Din păcate, durerile de cap sunt ceva obișnuit după o anestezie generală și o intervenție chirurgicală. Vă rugăm să luați doar calmantele prescrise de medicul curant, iar la nevoie vi se poate prescrie și o medicație pentru ameliorarea somnului.
- Miros ciudate sau neplăcut – La câteva săptămâni după intervenția chirurgicală, este posibil să percepeți un miros ciudat sau neplăcut în interiorul nasului ca rezultat al acumulării mucusului în interior. Acest lucru se datorează reducerii mobilității “păturii mucoase” din interiorul nasului. Așa cum am menționat anterior, nasul secretă aproximativ 230 ml de mucus pe zi, care este împins posterior de celulele mucoasei. După operație, va dura între 4 și 6 săptămâni pentru ca fiziologia nasului să revină la normal. În această perioadă, puteți curăța mucoasa nazală prin spălături cu ser fiziologic.
- Vânătăi și umflături – în mod obișnuit, umflătura (edemul) și vânătăile ating maximul la două zile postoperator. Vestea bună este că la o săptămână de la operație, când se va îndepărta atela, acestea vor fi mult diminuate, astfel încât veți putea relua viața socială.
- Miros mai slab – este normal în prima săptămână când aveți atelele de fixare la nivelul nasului mirosul să fie mai slab. Acesta va reveni după îndepărtarea atelelor, și gustul la fel existând o conexiune între cele două simțuri.
- Buza superioară umflată sau amorțită- dacă vi se umflă un pic și buza superioară și o simțiți un pic amorțită, este ceva normal după intervenția de septoplastie. Aceste simptome sunt normale și vor dispărea în general progresiv în aproximativ 2-3 săptămâni după intervenție.
De ce simt ca mi se scurge ceva in gat?
De ce am o secretie la nivelul narilor in primele zile dupa interventie?
Am o usoara durere de cap si nu pot sa dorm, e normal, ce medicamente pot sa iau?
Au trecut deja 2 zile de la operatie, de ce umflatura si vanataile s-au accentuat?
Cand pot sa ma spal pe par?
Pot sa curat marginile narilor?
De ce ocazional simt un miros ciudat in interiorul nasului?
Au trecut deja 6 saptamani de la operatie, de ce nasul se mai umfla periodic?
Cand se poate relua zborul cu avionul?
E normal ca pielea nasului sa fie amortita?
E normal ca buza superioara sa fie amortita, umflata si chiar sa ma doara dintii?
Daca vi se umfla un pic si buza superioara si o simtiti un pic amortita , e ceva normal dupa interventia de septoplastie. Aceste simptome vor disparea in general progresiv in aproximativ 2-3 saptamani dupa interventie. Deci aceste simptome sunt normale si vor disparea progresiv.
E normal ca nu simt mirosurile si gustul mi-a disparut?
Da, e normal in prima saptamana cand aveti atelele de fixare la nivelul nasului. Mirosul va reveni dupa indepartarea atelelor , si gustul la fel existand o conexiune intre cele doua simturi.
Dureri intense de cap, febra, confuzie, simptome neurologice
Dacă aveți întrebări sau probleme medicale care nu au fost abordate mai sus, este important să nu luați decizii pe cont propriu. Vă rugăm să ne contactați telefonic în caz de nelămuriri sau programați o consultație de specialitate cu medicul curant pentru a obține răspunsuri adecvate pentru problema dvs.
Nu ezitați să ne contactați:
EMAIL: office@estetis-clinic.ro
TELEFON: +40 723 178 801 (de luni până vineri)