Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Această secțiune este dedicată răspunsurilor la cele mai frecvente întrebări pe care le primim de la pacienții noștri cu privire la intervențiile estetice efectuate în clinica noastră.

Care sunt avantajele tehnicii prin axilă asistată endoscopic?
În prezent, această tehnică reprezintă recomandarea noastră nr. 1 și putem afirma fără rezerve că orice implant care poate fi introdus cu tehnica clasică pe sub sâni, poate fi de asemenea introdus și cu tehnica prin axilă. De fapt, intervenția clasicăpe sub sâni are indicație doar dacă pacienta nu dorește tehnica prin axilă. Bineînțeles, pentru a putea opta pentru implantul mamar prin axilă, este important ca experiența chirurgul plastician să fie suficient de avansată cu tehnica prin axilă. În prezent, sub 1% dintre chirurgii plasticieni, pe plan mondial, practică această tehnică.

Avantajele tehnicii prin axilă asistată endoscopic sunt:

 • NU există cicatrici la sâni; cicatricea este situată într-un pliu al axilei, fiind dificil de observat chiar și cu brațele ridicate, inclusiv pentru un ochi experimentat

Luați în considerare faptul că cicatricile sunt PE VIAȚĂ ! Ele nu se pot șterge cu laserul sau cu orice altă tehnică chirurgicală sau medicală, deci o dată făcute vor fi PERMANENTE. Din acest motiv, este foarte important ca cicatricea să fie ascunsă într-un pliu de sub braț, la distanță de sâni. De exemplu, atunci când vă întindeți pe spate, cicatricea nu este vizibilă (pentru că nu exsită nicio cicatrice la nivelul sânilor), însă acest lucru nu este la fel atunci când cicatricea este prezentă sub sâni, aceasta iese și mai tare în evidență. În axilă cicatricea este ascunsă într-un pliu, este foarte greu de detectat și nu atrage privirea.

 • Cicatricea de sub braț se vindecă întotdeauna mult mai bine decât în alte zone deoarece zona este mobilă și cu pliuri, unde se poate ascunde cu ușurință cicatricea.
 • Riscul de pierdere a sensibilității sfârcului și a pielii sânului, de la mamelon în jos până în pliul inframamar, e mult mai redus, întrucât cicatricea este plasată la distanță de sân, sub braț.
 • Pe termen lung, există o mult mai bună stabilitate a implantului la nivelul sânului, întrucât nu se secționează ligamentul șanțului inframamar, cum se întâmplă cu tehnica pe sub sâni.
 • Disecția se practică cu ajutorul unor pense de ultimă generație, dotate cu nanotehnologie, similar chirurgiei robotice, atraumatice, astfel încât recuperarea e mult mai rapidă și mai sigură, reducând timpii operatorii și spitalizarea.
 • Precizia cu care se efectuează intervenția este mult mai mare decât în intervenția clasică pe sub sâni, întrucât operația se vizualizează pe un monitor care mărește câmpul operator de aproximativ 5 ori, similar chirurgiei robotice.
 • Riscul de a se desface cicatricea cu expunerea sau ieșirea implantului, prezent în cazul tehnicii pe sub sâni datorită tensiunii (presiunii) create de implantul mamar la nivelul sânului, este practic inexistent cu tehnica prin axilă, întrucât nu există tensiune (presiune) la nivelul axilei, aceasta fiind prezentă la nivelul sânului.
 • Se poate purta orice fel de sutien, inclusiv cele cu întărituri (balene), deoarece acestea nu apasă și nu jenează cicatricea (cum se poate întâmpla când cicatricea e sub sân).
 • Implantul se poate poziționa atât în față cât și în spatele mușchiului pectoral. Dacă ulterior veți dori să schimbați implantul, cu unul mai mare sau mai mic, intervenția se poate efectua prin aceeași cicatrice de sub braț.
 • Nu există riscul deformării polului inferior al sânului cum se poate întâmpla în unele cazuri datorită cicatricii de sub sâni care poate modifica aspectul sânilor în partea de jos (retracție cicatricială).
 • Nu sunt afectați sub niciun fel ganglionii de sub braț, nici ganglionul sentinelă, nici nervii de sub braț.

În prezent, implantul mamar prin axilă asistat endoscopic este cea mai avansată tehnică de mărire a sânilor, utilizând tehnologie de ultimă generație în acest domeniu. Această intervenție este recomandarea noastră principală, noi fiind primii care am introdus-o în România.

Ce înseamnă procedura în sine?
Implanturile mamare sunt plasate fie în față, fie în spatele mușchiului pectoral, printr-o incizie minimă de aprox. 3-4 cm plasată într-o cută în vârful axilei. În momentul vindecării cicatricea este foarte greu detectabilă, fiind foarte bine ascunsă în de cuta/pliul de sub braț. Implanturile sunt plasate cu ajutorulunui endoscop (în termeni populari cunoscut și sub denumirea de “laser”) conectat la un monitor, în 3D, ceea ce îi permite chirurgului vizualizarea câmpului operator și a diseсției cu precizie și claritate maximă.
De ce este aleasă această incizie (tăietură) de către pacienți pentru plasarea implanturilor?
Mulți pacienți preferă acest tip de incizie, deoarece doar în acest fel nu există cicatrici la nivelul sânului și se evită tăierea țesutului mamar când se plasează implantul. În mod normal, cicatricea de sub braț se vindecă extrem de bine și este abia detectabilă.

Deci, în primul rând, NU SUNT CICATRICI la sâni!

Alte avantaje sunt reprezentate de faptul că precizia cu care se efectuează intervenția este mai mare, aceasta efectuându-se la un monitor care mărește câmpul operator de aproximativ 7 ori.

Se folosesc niște pense speciale cu nanotehnologice, atraumatice și similare chirurgiei robotice.

Astfel, recuperarea e mai rapidă, iar riscul de desensibilizare (pierderea sensibilității sau amorțire) al pielii sânului și sfârcului, este mai mic decât cu tehnica clasică.

Pe lângă aceasta, riscul ca implantul să iasă sau să fie expus prin tăietura de sub sâni (existent cu tehnica clasică pe sub sâni) este practic ZERO! În cazul tăieturii pe sub sâni, datorită presiunii mari la nivelul cicatricii, uneori aceasta se poate deschide și implantul să fie expus prin tăietura de sub sâni.

E mai dificil plasarea implanturilor prin axilă?
De fapt, e mai ușor pentru un chirurg antrenat în această operație. Disecția se face sub control direct cu endoscopul, vizualizare pe monitor 3D și mărirea câmpului operator, cu precizie maximă. Țesutul mamar este ridicat fără a fi secționat, iar implanturile sunt plasate precis în poziția corectă
E mai dureroasă această tehnică de abord axilar?
Sub niciun fel. Deși pragul de sensibilitate al fiecărei persoane variază destul de mult, în general în urma acestei intervenții se simte o jenă dureroasă, ca o febră musculară, care se resimte în primele zile, dar care cedează ușor la administrarea de calmante. De obicei, recuperarea este mai rapidă prin această tehnică, întrucât incizia este plasată la distanță de locul operației și intervenția se face cu ajutorul unor pense speciale, atraumatice, cu nanotehnologie, similar chirurgiei robotice.
Implantul se poate plasa atât sub glanda mamară cât și sub mușchiul pectoral?
Bineînțeles, cu aceeași precizie implantul se poate plasa fie în spatele glandei mamare, fie în spatele mușchiului pectoral, inclusiv conform tehnicii “dual plane”.
Există un risc mai crescut de apariție a infecției?
Nu, sub niciun fel ! Studiile efectuate au arătat că riscul de infecție este același indiferent de locul unde se plasează incizia (tăietura) și foarte scăzut. Ca urmare, nu există un risc mărit de apariție a infecției prin această procedură.
Ce îngrijiri sunt necesare după acest tip de intervenție?
Îngrijirile sunt foarte simple. Se poate face duș zilnic, după care se aplică Betadină și un unguent cu antibiotic (Baneocin). Firele de sutură se dizolvă singure, ca urmare nu trebuie să fie îndepărtate. Brațele se pot ridica deasupra capului.
Acest tip de incizie (tăietură) mă va afecta medical în vreun fel?
Nu ! Cu acest gen de intervenție, nicio structură profundă din axilă – precum nervii, ganglionii limfatici sau vasele mari de sânge – nu este afectată
Cum se vindecă incizia de sub braț? Și cum va arăta după vindecare?
Încizia, în general, se situează între 3-4 cm (pentru implanturile cu silicon), în mod normal se vindecă într-un pliu de sub braț, astfel încât pentru un ochi neantrenat nu este detectabilă (vedeți pagina web a clinicii). Noi considerăm că se vindecă mai bine decât o cicatrice de sub sân sau în jurul areolei (sfârcului), întrucât se află într-un pliu cutanat unde pielea este laxă și mobilă (ca la pleoapele superioare unde, de asemenea, în general sunt cicatrici abia detectabile).

implant
Implant prin axilä
Implant clasic
Implant clasic
Cicatrice dupã un an
Cicatrice dupã un an
Cicatrice dupà zece ani
Cicatrice dupà zece ani
Ce se întâmplă dacă pe viitor e nevoie de o reintervenție de ajustare/schimbare a implanturilor?
Dacă pe viitor va fi nevoie de o a doua intervenție de ajustare sau schimbare a implanturilor, sau de corecția unei contracții capsulare, aceasta se poate face prin incizia efectuată inițial pe sub braț. Doar în cazuri rare sau severe, poate fi necesară o incizie separată la nivelul sânilor.
Cum sunt rezultatele cu implanturile introduse endoscopic prin axilă?
În practica noastră, putem spune că rezultatele obținute cu această tehnică sunt într-adevăr excelente. Pacientele sunt extraordinar de mulțumite de rezultat și de faptul de că nu au nicio cicatrice la nivelul sânilor. (vezi referințele pacientelor noastre)
Dacă se introduce implantul pe sub sâni, cicatricea este mai vizibilă?
Deși noi suntem primii care am raportat reducerea cicatricii de sub sâni la doar 3 cm, în unele cazuri, cicatricea devine vizibilă și uneori chiar deranjantă. Aceasta poate ieși în evidență în momentul în care pacienta se întinde pe spate în pat sau dacă dorește să facă plajă topless.

În schimb, prin plasarea cicatricii sub braț, există mari șanse ca nimeni să nu-și dea seama că aveți implanturi, evitând în acest fel unele situații poate neplăcute.

Voi putea alapta după acest gen de intervenție?
Prin această tehnică, practic nu ne atingem de glanda mamară, și nu sunt secționate canalele galactofore (care duc laptele la mamelon).

Deci, această tehnică nu influențează în niciun fel funcția lactată. Am avut nenumărate cazuri în care pacientele au alăptat după această tehnică fără niciun fel de probleme, chiar și după mai multe sarcini

Care chirurgi plasticieni practică această tehnică?
Nu orice chirurg plastician practică această tehnică de abord axillar. În prezent sub 1% din chirurgii plasticieni practică această tehnică. Introducerea implantului prin axilă endoscopic necesită pregătire specială și expertiză din partea chirurgului, suplimentară față de pregătirea normală.

Chirurgul d-voastră plastician ar trebui să aibă o foarte bună experiență cu toate tehnicile de introducere a implantului, fie pe sub braț (prin axilă), fie pe sub sân, fie periareolar (în jurul sfârcului), pentru a vă oferi cele mai bune opțiuni și cea mai bună alegere în cazul d-voastra particular.

Dr. Porumb Șerban are o experiență deosebită cu toate tehnicile, inclusiv cu cea endoscopică transaxilară, pe care a învățat-o și practicat-o în America (S.U.A.) începând cu anul 2002, fiind primul care a introdus în România tehnica transaxilară endoscopică full HD. De asemenea, are un masterat efectuat la Paris la Universitatea Paris XI, sub egida Institutului Gustave Roussy, intitulat “Tehnici Chirurgicale în Chirurgia Sânului Carcinologică și Reparatorie”, având o experiență completă în chirurgia sânului.

Chiar dacă nu am nimic înăuntrul nasului, de ce nasul îmi e înfundat?
Deoarece e ceva obișnuit după intervenția de rinoplastie, nasul să fie înfundat datorită edemului (umflăturii) postoperator, acesta apare atât la exterior cat si la interiorul nasului, și va dispărea progresiv cu trecerea timpului.

La ce să te aștepți după operația de Rinoplastie

 • Nas înfundat – este normal ca după intervenția de rinoplastie, nasul să fie înfundat datorită edemului (umflăturii) postoperator, care apare atât la exterior, cât și la interiorul nasului. Edemul însă va dispărea treptat cu trecerea timpului.
 • Secreții – într-o zi nasul secretă în mod normal aproximativ 230 ml de mucus care se scurge pe gât în jos fără să fim conștienți de asta. După o intervenție la nivelul nasului, datorită senzației de înfundare a nasului, este posibil să deveniți conștient de această secreție normală. Nu trebuie să vă îngrijorați din acest motiv. Combinația între „drenarea normală a mucusului” și „edemul-umflătura din interiorul nasului” poate cauza ca drenajul mucusului secretat să fie pe nări și nu posterior la nivelul gâtului.
 • Dureri de cap – Din păcate, durerile de cap sunt ceva obișnuit după o anestezie generală și o intervenție chirurgicală. Vă rugăm să luați doar calmantele prescrise de medicul curant, iar la nevoie vi se poate prescrie și o medicație pentru ameliorarea somnului.
 • Miros ciudate sau neplăcut – La câteva săptămâni după intervenția chirurgicală, este posibil să percepeți un miros ciudat sau neplăcut în interiorul nasului ca rezultat al acumulării mucusului în interior. Acest lucru se datorează reducerii mobilității “păturii mucoase” din interiorul nasului. Așa cum am menționat anterior, nasul secretă aproximativ 230 ml de mucus pe zi, care este împins posterior de celulele mucoasei. După operație, va dura între 4 și 6 săptămâni pentru ca fiziologia nasului să revină la normal. În această perioadă, puteți curăța mucoasa nazală prin spălături cu ser fiziologic.
 • Vânătăi și umflături – în mod obișnuit, umflătura (edemul) și vânătăile ating maximul la două zile postoperator. Vestea bună este că la o săptămână de la operație, când se va îndepărta atela, acestea vor fi mult diminuate, astfel încât veți putea relua viața socială.
 • Miros mai slab – este normal în prima săptămână când aveți atelele de fixare la nivelul nasului mirosul să fie mai slab. Acesta va reveni după îndepărtarea atelelor, și gustul la fel existând o conexiune între cele două simțuri.
 • Buza superioară umflată sau amorțită- dacă vi se umflă un pic și buza superioară și o simțiți un pic amorțită, este ceva normal după intervenția de septoplastie. Aceste simptome sunt normale și vor dispărea în general progresiv în aproximativ 2-3 săptămâni după intervenție.
De ce simt ca mi se scurge ceva in gat?
Intr-o zi nasul secreta in mod normal aproximativ 230 ml de mucus care se scurge pe gat in jos fara ca sa fim constienti de asta. Dar dupa o interventie la nivelul nasului, datorita senzatiei de infundare a nasului puteti deveni constient de aceasta secretie normala. Nu trebuie sa va ingrijorati din acest motiv.
De ce am o secretie la nivelul narilor in primele zile dupa interventie?
Combinatia intre “drenarea normala a mucusului” si “edemul-umflatura din interiorul nasului” poate cauza ca drenajul mucusului secretat sa fie pe nari si nu posterior la nivelul gatului.
Am o usoara durere de cap si nu pot sa dorm, e normal, ce medicamente pot sa iau?
Din pacate durerile de cap sunt ceva obisnuit dupa o anestezie generala si o interventie chirurgicala. Va rugam sa luati doar calmantele prescrise de medicul curant , iar la nevoie vi se poate prescrie si o medicatie pentru ameliorarea somnului.
Au trecut deja 2 zile de la operatie, de ce umflatura si vanataile s-au accentuat?
In mod obisnuit, umflatura (edemul) si vanataile ating maximul la doua zile postoperator. Din acest motiv e recomandat sa dormiti cu capul mai ridicat si sa evitati mancarurile sarate sau prea condimentate, precum si alimentele fierbinti. Vestea buna este ca la o saptamana de la operatie, cand se va indeparta atela, acestea vor fi mult diminuate, astfel incat veti putea relua viata sociala.
Cand pot sa ma spal pe par?
E recomandabil sa asteptati o saptamana pana vom indeparta atela de la nivelul nasului.
Pot sa curat marginile narilor?
Da puteti curata marginea narilor doar la exterior , NU si in interior, puteti utiliza Betadina si apoi ser fiziologic, cu varful unei comprese sau cu betigas cu vata cu care se curata urechile.
De ce ocazional simt un miros ciudat in interiorul nasului?
La cateva saptamani postoperator puteti simti un miros ciudat sau neplacut in interiorul nasului datorita acumularii mucusului in interiorul nasului ca urmare a reducerii mobilitatii “paturii mucoase” din interiorul nasului. Precum am explicat mai sus, nasul secreta cam 230 ml de mucus/zi care este impins posterior de catre celulele mucoasei. Dupa operatie, e nevoie de 4-6 saptamani ca fiziologia nasului sa reintre in normal, dar intre timp puteti sa curatati mucoasa nazala cu spalaturi cu ser fiziologic precum vi s-a explicat mai sus.
Au trecut deja 6 saptamani de la operatie, de ce nasul se mai umfla periodic?
Edemul (umflatura) la nivelul nasului scade in doua etapa: prima etapa este o umflatura cauzata de un fluid (edem tip acumulare de fluid) care se rezoarbe in primele 3 saptamani , pana in 3 luni. Etapa a doua este reprezentata de o remodalare cicatriciala in interiorul nasului care se intampla intre piele si tesuturile adiacente. Procesul se intampla pe perioada mai multor luni si incepe de la radacina nasului inspre varful nasului intr-o progresie de 3-6-9-12 luni si se amelioreaza cu timpul , nu trebuie sa va ingrijorati din aceasta cauza.
Cand se poate relua zborul cu avionul?
Zborul cu avionul se poate relua în aproximativ o săptămână, după îndepărtarea atelei nazale;
E normal ca pielea nasului sa fie amortita?
Primele 3-6 luni după intervenție, pielea nasului se simte „amortită”, evitați expunerea la temperaturi extreme în această perioadă, întrucât sensibilitatea fiind diminuată, puteți să riscați arsuri la soare sau degerături la frig. În acest interval în perioada de vară utilizați pălării de soare și creme cu factor de protecție SPF de 50+ similare cu cele care protejează pielea copiilor.
E normal ca buza superioara sa fie amortita, umflata si chiar sa ma doara dintii?

Daca vi se umfla un pic si buza superioara si o simtiti un pic amortita , e ceva normal dupa interventia de septoplastie. Aceste simptome vor disparea in general progresiv in aproximativ 2-3 saptamani dupa interventie. Deci aceste simptome sunt normale si vor disparea progresiv.

E normal ca nu simt mirosurile si gustul mi-a disparut?

Da, e  normal in prima saptamana cand aveti atelele de fixare la nivelul nasului. Mirosul va reveni dupa indepartarea atelelor , si gustul la fel existand o conexiune intre cele doua simturi.

Dureri intense de cap, febra, confuzie, simptome neurologice
Dacă vă doare foarte intens și persistent capul, aveți febră, nu puteți suporta lumina, gâtul este înțepenit mai ales la încercarea de a atinge pieptul cu bărbia, vărsături, confuzie, amețeală, sau alte simptome neurologice sunați imediat medicul curant sau serviciul de urgență, este posibilă o complicație care necesită internarea în spital!

Dacă aveți întrebări sau probleme medicale care nu au fost abordate mai sus, este important să nu luați decizii pe cont propriu. Vă rugăm să ne contactați telefonic în caz de nelămuriri sau programați o consultație de specialitate cu medicul curant pentru a obține răspunsuri adecvate pentru problema dvs.

Nu ezitați să ne contactați:

EMAIL: office@estetis-clinic.ro

TELEFON: +40 723 178 801 (de luni până vineri)  rinoplastie

  Rinoplastie

  Rinoplastie închisă, deschisă, primară și secundară, septoplastie (corecție deviație de sept), cazuri congenitale.

  Mărire sâni

  Augmentare mamară prin abord transaxilar – implant mamar introdus prin axilă fără cicatrici la sâni!

  Ridicare sâni

  Lifting mamar (mastopexie), cu micșorarea sau mărirea sânilor, ptoză și hipertrofie mamară, sân tuberos.   Cum te putem ajuta?

   Doresc o programare +40 723 178 801 office@estetis-clinic.ro
   Luni - Vineri: 10:00-18:00
   Solicită o consultație
    ro_RO
    Call Now Button