Lifting facial
In ziua de azi exista mai multe tipuri de lifting care permit ameliorarea dizgratiilor provocate de imbatranirea fetei si gatului, fie de o maniera localizata, fie de o maniera mai extinsa.
Liftingul cervico-facial este cel mai frecvent realizat; reprezinta corectia chirurgicala a procesului de imbatranire la nivelul gatului si al fetei de la regiunea tamplelor pana la nivelul marginii mandibulare. Aceasta interventie fiind realizata cu scop estetic nu poate fi acoperita de catre asigurarile de sanatate.
Liftingul cervico-facial poate fi efectuat incepand de la momentul aparitiei semnelor de imbatranire si o cerere de corectare motivata e formulata, in general incepand cu varsta intre 40 si 45 de ani.
Musculatura este remisa in tensiune, de o asemenea maniera care sa permita corectarea relaxiarii acesteia. Pielea este apoi adaptata in functie de noile contururi, fara o tractionare excesiva. Aceasta actiune dubla permite obtinerea unui rezultat natural (intrucat pielea nu este tractionata in exces), durabil (intrucat planul muscular este solid) si tratamente postoperatorii in general destul de simple. Eventualele surplusuri de grasime pot fi tratate prin lipoaspiratie sau dimpotriva in cazul unei fete slabite, acest aspect poate fi corectat prin injectarea in acelasi timp operator a unei cantitati de grasime autologa (lipostructura)
Aceasta interventie poate fi asociata si altor gesturi de chirurgie faciala estetica: chirurgia estetica a pleoapelor (blefaroplastie), corectia imbatranirii si a ridurilor fruntii (lifting frontal) sau a unor gesturi terapeutice medico-chirurgicale (abraziunea cu laser, dermabraziunea, peeling chimic, injectarea de fillere sau a tosinei botulinice).
Inciziile cutanate sunt in cea mai mare parte ascunse la nivelul parului capului si in jurul urechii. Cicatricea este astfel practic aproape in intregime disimulata
Lifting endoscopic
Endoscopia este o tehnica chirurgicala utilizata de mai multi ani in numeroase specialitati. Consista in realizarea unei interventii fara o « deschidere » completa, doar prin introducerea unei minicamere ceea ce va permite urmarirea pe un ecran de televizor a gesturilor chirurgicale realizate cu ajutorul unor instrumente speciale. Aceasta permite adesea de a minimaliza traumatismul operator si mai ales de a reduce considerabil cicatricile. Aceasta tehnica a fost adaptata in chirurgia estetica, indicatia sa majora fiind in tratamentul partii superioare a fetei, de la nivelul frontal si al tamplelor pana la nivelul comisurilor bucale. Acesta este « liftingul endoscopic ».
Interventia vizeaza corectarea dizgratiilor prezente la acest nivel, fie ca sunt ereditare sau aparute datorita varstei, si se realizeaza prin mici incizii disimulate la nivelul scalpului (parul capului).
Principiul consta in realizarea decolarii per ansamblu, la nivelul osului pentru o repozitionare ulterioara a tesuturilor si mentinerea acestora la nivelul necesar printr-o fixare profunda.
Astfel este posibil de a actiona la nivelul etajului mijlociu al fetei, in regiunea pometilor, a obrajilor si a pliurilor nazo-geniene.
Un lifting endoscopic poate fi realizat izolat sau poate fi asociat, daca este necesar, cu numeroase gesture complementare la nivelul fetei: blefaroplastie (chirurgia estetica a pleoapelor), cantopexie (ridicarea coltului ochilor), lifting cervico-facial (lifting al fetei si gatului), tratamentul cu laser, dermabraziunea, peeling chimic, injectarea toxinei botulinice, etc…
Un lifting endoscopic isi propune sa corecteze alterarile produse la nivelul partii superioare si etajului mijlociu al fetei si de a inlocui aspectul « obosit » sau « sever » cu un aspect mai proaspat si relaxat.

Otoplastia
Corectia urechilor decolate necesita o interventie chirurgicala numita otoplastie care vizeaza remodelarea pavilioanelor considerate excesiv vizibile. In mod uzual operatia este efectuata asupra celor doua urechi, dar cateodata poate fi si unilaterala.
O otoplastie isi propune sa corecteze anomaliile de cartilaj prezente la nivelul pavilionului urechii si responsabile de aspectul « decolat ». Interventia vizeaza corectia definitiva a acestor anomalii remodeland cartilajul pentru a obtine urechi “recolate”, simetrice, de talie si aspect natural permitand astfel de a pune capat batjocurii si altor remarci neplacute susceptibile de a fi la originea anumitor dificultati psihologice sau a conflictelor scolare. O otoplastie poate fi realizata si la adult sau adolescent, dar deobicei corectia este recomandata incepand din copilarie, putand fi practicata de la varsta de 5-6 ani, din momentul in care copilul observa acest aspect si il deranjeaza.
Blefaroplastia
« Blefaroplastiile » desemneaza interventiile de chirurgie estetica a pleoapelor si care vizeaza suprimarea dizgratiilor prezente, fie ca sunt ereditare sau datorita varstei. Pot sa vizeze fie cele doua pleoape superioare fie cele 2 inferioare sau chiar toate 4 in acelasi timp. O blefaroplastie poate fi realizata izolat sau poate fi asociata altor interventii estetice la nivelul fetei (lifting frontal, lifting temporal, lifting cervico-facial, tratamentul cu laser, peeling chimic sau dermabraziunea). Aceste acte pot fi efectuate in acelasi timp operator sau pot fi efectuate ulterior in cadrul unui al doilea timp operator. O blefaroplastie isi propane sa corecteze semnele de imbatranire la nivelul pleoapelor si de a inlocui aspectul « obosit » al privirii printr-o aparenta mai odihnita si mai relaxata. Interventia practicata atat la femeie cat si la barbat, este in mod curent efectuata dupa 40 de ani. Totusi cateodata e realizata mult mai precoce, in cazul in care dizgratiile sunt constitutionale (factori ereditari) nefiind legate de varsta, ca de exemplu anumite « pungi grasoase ».
Dr. Porumb a efectuat un stagiu de un an de pregatire sub indrumarea renumitului Profesor Laurent Lantieri, primul chirurg care a efectuat transplantul complet facial, avand un rol deosebit de activ in acest domeniu.